Kategória: Domácnosť | Doplnky do kuchyne | Pečenie | Pekáče a zapekacie misy
Rímsky hrniec 4l okrúhly s pokrievkou je jedinečná nádoba vyrobená z hliny, ktorý umožní pripraviť šťavnaté a aromatické jedlá. Pred každým použitím by mal byť hrniec namočený vo vode asi 30 minút. Rímsky hrniec oválny by mal byť vždy vložený do studenej rúry a nikdy by nemal byť vystavený prudkým zmenám teploty. Odporúča sa piecť pri teplote 180 - 230 ° C a vo ventilátorovej rúre najviac 200 ° C. Na kameninu nikdy nepoužívame žiadne čistiace prostriedky.
objem 4 litre
dĺžka 30 cm
výška 14 cm
šírka 28 cm
Rímsky hrniec je skvelým pomocníkom nielen pri diétnom stravovaní. Okrem bežných jedál pripravovaných aj bez tuku, sa v ňom dajú pripravovať sladké jedlá, napr. žemľovka alebo ryžový nákyp. V tom prípade sa musí spodný diel vymazať maslom alebo iným tukom. Taktiež sa hodí na pečenie chleba alebo aj iných pokrmov z kysnutého cesta, napr. mazance alebo plnených buchiet. Spodný diel rímskeho hrnca je ale potrebné potrieť olejom. Horný diel, napríklad len boky v tom prípade, že je cesta viac a teda nakysne viac do výšky. Niekto používa aj papier na pečenie. Výhodou rímskeho hrnca je, že sa jedlo nepripáli, nevysuší a zachová si svoju chuť a vôňu. Ku koncu pečenia je možné pokrm odklopiť, aby sa utvorila kôrku. Pokrm pri príprave nie je treba strážiť, súčasne s mäsom sa môže pripravovať aj príloha. Treba len rátať s dlhším časom pečenia, pretože sa pokrm vkladá do studenej rúry.